Gezichten

Voor de beeldenreeks Gezichten poseerden tien mensen voor mijn lens. Tijdens het fotograferen vertelden ze hun verhaal aan mij. Dat nam ik op en we maakten er audiofragmenten van. Zodat je bij het beeld ook een stem hoort. Want we zien constant beelden passeren, maar weten we ook wat er achter schuilt? De rode draad doorheen alle verhalen is verandering. Want alles verandert altijd. Soms net iets anders dan we het zouden willen, of hadden ingepland. Soms omdat we zelf de koers veranderen.

Omdat 2020 genadeloos verandering bracht voor ons allemaal, delen we deze verhalen graag met jou. Wie weet brengt het troost, steek je er iets van op, is het herkenbaar of gewoon fijn om naar te luisteren. Iedere week publiceren we een nieuw portret en verhaal. Je kan de verhalen hier beneden beluisteren of op podcastplatformen als Spotify, iTunes, Google Podcasts en Deezer (zoekterm Gezichten ingeven).

Met dank aan Vonk Ateliers voor het gebruik van de Begijnhofhuisjes in hartje Hasselt en Martijn Vanbuel voor de mooie muziek die hij maakte. En natuurlijk duizendmaal dank aan de mensen die hun verhaal vertelden. –

Volg mijn fotowerk op:


#10 Dorien

“Ik werkte als office manager bij een communicatiebureau. Maar na een tijd begon er iets te knagen, ik miste iets. Ik ben heel sociaal en praat graag met mensen. Daarom gooide ik het roer om en ging ik in een opvangcentrum voor asielzoekers werken. Het veranderde alles. Vroeger had ik geen uitgesproken mening over racisme, maar nu kom ik echt op voor vluchtelingen en migranten. De onwaarheden die de ronde hierover doen, maken me soms boos. We zijn gelijk en hebben toch allemaal een hart? Probeer dat te zien en elkaar een hand te reiken.”

Beluister het hele verhaal van Dorien hier of via Spotify, iTunes … (zoekterm Gezichten)


#9 Jan

“Op anderhalf jaar tijd verhuisden we, trouwden we en werd ons eerste kindje geboren. Allemaal prachtige gebeurtenissen, maar het was ook veel op korte tijd. De eerste maanden na de geboorte waren vermoeiend. En daar kwam de coronacrisis nog eens bovenop. Soms twijfelde en worstelde ik. Als je je Instagram- of Facebookpagina opendoet, zie je vaak enkel de schone kant, maar niet het leven zoals het echt is. Daarom wilde ik mijn verhaal wel eens delen met anderen. En eigenlijk hoop ik ook wel dat mijn dochter later naar haar vader luistert en trots is.”
Hoe gaat Jan om met de grote momenten in zijn leven? Wat leerde hij? En wat hoopt hij voor de toekomst?

Beluister het hier of via Spotify, iTunes … (zoekterm Gezichten)


#8 Cathy

“Mijn vader leefde onvoorspelbaar. Ik wist nooit wanneer hij aanwezig zou zijn in mijn leven. Toch wist ik dat hij van me hield. Eind 2019 stierf hij, en liet me een hoop losse eindjes na om te regelen. Ik ben daar kwaad en verdrietig om geweest, maar leerde het los te laten. Misschien zijn het er niet zoveel, maar ik heb ook warme herinneringen aan mijn vader.
Het klinkt gek, maar ik herken mezelf en andere kinderen met een onstabiele thuis doordat ze hun schoenen binnen nooit uittrekken. Er was nooit een moment om warme pantoffels te dragen en je thuis te voelen. Alsof je op elk moment moest klaarstaan om te gaan lopen.” 
Cathy vertelt over de verwarrende band met haar vader, de moeilijke situatie waarin ze opgroeide en hoe ze daar zelf veerkrachtiger uitkwam.

Beluister het hier of via Spotify, iTunes … (zoekterm Gezichten)


#7 Lise

“Twee keer eindigde mijn zwangerschap in een zwangerschapsverlies. We gingen van opperste geluk naar veel verdriet op heel korte tijd. Soms voelde ik me alleen met mijn verdriet, alsof ik plots niet meer bij de club mama’s hoorde. Terug naar af. Maar ik leerde eruit, werd gesterkt door mensen die ons steunden en leerde mijn lichaam weer vertrouwen. Er groeit nu nieuw leven in mij dat we eind maart verwelkomen. Dolblij zijn we, maar er is ook altijd dat donderwolkje ongerustheid dat boven ons hangt.”
Lise vertelt over haar verdriet, wat de gebeurtenissen met haar en haar lichaam deden. Over hoe andere mensen reageren op zwangerschapsverlies en waar zij steun in vond.

Beluister het hier of via Spotify, iTunes … (zoekterm Gezichten)


#6 Hans

“Ik ben 44 en de gedachte dat ik halverwege mijn loopbaan zit, trof me. Het eerste deel is voorbijgevlogen. Wat wil ik nog voor het tweede deel dat komt,
daar werd ik me plots erg bewust van. Enkele jaren geleden vond ik energie in een bijzondere passie: plantverven op textiel. Ik wil daar meer mee doen, maar heb al
jarenlang een vaste job. Het is niet evident om de stap te wagen. Aan de andere kant wil ik mijn eigen weg gaan.”

Het verhaal van Hans klinkt misschien herkenbaar. Je wordt wat ouder en wil bewuster je eigen keuzes volgen. Maar hoe doe je dat? En wat doe je met die verdomde twijfel die nu en dan opsteekt?

Beluister het hier of via Spotify, iTunes … (zoekterm Gezichten)


#5 Caroline

“Je moet je voorstellen: ik was 30 en getrouwd, had een grote kinderwens maar voelde een stem in me die zei dat mijn relatie niet klopte. Na jaren
zoeken en nadenken, beëindigde ik ons huwelijk. Plots was ik 37, alleen en kinderloos. Toen ik niet meer kon en mocht wachten, besloot ik alleenstaande mama te worden. Ik koos niet voor anoniem donorschap maar voor iemand uit mijn omgeving. Dat bracht me bij een heel bijzonder gesprek met een vriend. Het bepaalde de rest van mijn leven en liet mijn grootste wens in vervulling gaan.”
Hoe verliep het verhaal verder voor Caroline?

Beluister het hier of via Spotify, iTunes … (zoekterm Gezichten)


#4 Sien

“Vorig jaar besloot ik om weg te gaan bij de vader van mijn kinderen, dat was een heftige periode. Als psycholoog help ik anderen om zichzelf beter te leren kennen. Door me de laatste jaren te verdiepen in een aantal opleidingen, kwam ik ook mezelf tegen. Naast verdriet komen er bij een breuk dingen kijken waar ik voorheen niet bij stilstond. Zoals plots het etiket van gescheiden vrouw of alleenstaande mama krijgen. Het gevoel dat je je moet bewijzen op een aantal vlakken. Maar tegelijk voel ik ook opluchting en moed.” Hoe verliep het afgelopen jaar voor Sien? En wat ging er aan haar beslissing vooraf?

Beluister het hier of via Spotify, iTunes … (zoekterm Gezichten)


#3 Toon

Vaak horen we vrouwen aan het woord als het gaat over bevallen en ouder worden. Niet vandaag. Toon vertelt over het meest kostbare moment in zijn leven, voor het eerst papa worden van zijn zoontje Pim. “De bevalling is niet meteen de mooiste dag uit mijn leven, het was heel stresserend en zwaar. Maar ik bewonder mijn vrouw, waanzinnig dat ze een kind op de wereld heeft gezet. Daar kan ik soms jaloers op zijn.”
Hoe beleef je een zwangerschap als je veroordeeld bent tot buitenstaander? Hoe beleef je een bevalling midden in een pandemie? En opvoeden… Hoe begin je daaraan terwijl iedereen om je heen het beter lijkt te weten?
Beluister het hier of via Spotify, iTunes … (zoekterm Gezichten)


#2 Joke

“Mijn mama stierf 21 jaar geleden heel plots. Vorig jaar kwam dat oude verdriet sterk naar boven, ik was toen even lang zonder haar op deze wereld als met haar. De dood en afscheid nemen van het leven fascineren me en ik voelde dat ik daar iets zinvol mee wilde doen. Ik ben daarom begin dit jaar begonnen als vrijwilliger op de palliatieve eenheid van het Virga Jesse ziekenhuis.”
Hoe kijkt Joke naar de dood? Heeft ze schrik om te sterven? Wat leerde ze uit haar ervaringen op de palliatieve afdeling? Je kan het hier beluisteren. (of geef de zoekterm ‘Gezichten’ in op Spotify, iTunes, Google Podcasts of Deezer)

#1 Anne

Openen doen we met het verhaal van Anne. In 2017 werd bij haar borstkanker vastgesteld, haar kinderen waren op dat moment twee en vier jaar oud. Toen ze tijdens een telefoon met de dokter haar diagnose kreeg, zakte de grond onder haar voeten weg. Wat er daarna gebeurde en hoe ze ermee omging, hoor je hier. (of geef de zoekterm ‘Gezichten’ in op Spotify, iTunes of Deezer)

%d bloggers like this: